Curs formare în Somatopsihopedagogie

Curs de formare în somatopsihopedagogie, Petros Liolios vorbește despre beneficii

Curs de formare

în somatopsihopedagogie
Universitatea Fernando Pessoa (Portugalia) și Centrul de Cercetare Aplicată în Psihopedagogie Perceptivă (CERAP), în colaborare cu Fundația "Punct de Sprijin" organizează în București, curs de specializare în Somatopsihopedagogie,
Mai 2017

Ne aflăm într-o epocă în care separarea între corp şi spirit tinde să dispară. Somato-psihopedagogia este o disciplină născută din nevoia de a reconcilia, deplin şi pe picior de egalitate, corpul şi spiritul. Iar pentru aceasta e important să înțelegem că legatura dintre corp și psihic este bidirecțională: tonusul mental influențează tonusul fizic iar în egală masura felul în care ne simțim în corpul nostru influențează felul în care gândim și acționam.

Danis Bois

Ce este Somatopsihopedagogia?

I n zilele noastre, influența pe care o are spiritul asupra corpului nu mai este o noutate, iar presa a acoperit acest subiect cu generozitate. Mai puțin cunoscută publicului larg este demonstrația științifică privind influența stărilor corpului asupra stărilor mentale. Senzația de rău resimțită la nivel fizic și psihic chinuie multe persoane care percep ca nu sunt înțelese în durerea pe care o trăiesc și nu găsesc o terapie care să le amelioreze starea. Somatopsihopedagogia este o disciplină practică preocupată în primul rând de interacțiunile dintre corp și psihic.

Alegerea termenului de somatopsihopedagogie pentru a defini această abordare inovatoare a rezultat din asocierea a trei discipline distincte dar conectate între ele. Termenul de « somato » sugerează ideea unei practici cu focus asupra corpului și ilustrează ideea influenței corpului asupra spiritului. Noțiunea de « psiho » trimite către mobilizarea potențialului perceptiv și a resurselor cognitive, mentale, intelectuale și comportamentale. Și în cele din urmă termenul de « pedagogie » se referă la instrumentele educative și curative ce vizează dezvoltarea unei conștiințe corporale și capacitatea unei persoane de a lua frâiele propriei vieți și de a se îngriji de ea.

Somatopsihopedagogia este o metodă de acompaniere a persoanelor în cadrul stărilor de suferință psihică și durere fizică prin intermediul unor practici corporale cu 4 direcții de acțiune  (terapia manuală, gestuală, introspecția senzorială și verbală). Ea tratează trăirile corporale drept suport de învățare și de soluționare a problemelor fizice și psihice care stau în calea stările de bine ale unei persoane. Particularitatea acestei abordări este mobilizarea potențialului perceptiv în scopul dezvoltării capacității de conștientizare a persoanei și a transformării în acțiune a unor noi strategii de rezolvare a problemelor.

Noțiunea de stare de rău este neclară din punct de vedere medical și psihologic. Durerile fizice, somatizările, problemele survenite în urma stresului, anxietatea sau epuizarea, stările depresive, până la o stimă de sine deficitară sunt toate manifestări ale unei stări de rău. Somatopsihopedagogia, prin dimensiunea sa curativă, oferă persoanelor care se confruntă cu astfel de suferințe un ajutor prețios pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții.

Tehnicile manuale, gestuale, de introspecția senzorială (și/ sau meditație Prezență Deplină) si interviul au scopul și capacitatea de a debloca simultan tensiunile fizice și de a restabili tonusul psihic. Cercetarile realizate în cadrul Centrului de Cercetări Aplicate în Psihopedagogie Perceptivă (www.cerap.org) arată că eliminarea tensiunilor din corp are ca efect înlăturarea tensiunilor psihice și că mobilizarea tonusului corporal stimulează tonusul psihic. Această recuperare a vitalității redă persoanei forța sa de a avansa, forța mentală, motivația și optimismul.

Somatopsihopedagogia are de asemenea și o dimensiune educativă cu focus pe optimizarea stării de prezența și conștientizare a unei persoane. Prin intermediul unei abordari educative mijlocită coporal ea face apel la profunzimea introspectivă și meditativă și acționează direct asupra activității cognitive. Mobilizarea atenției și a intenției, a capacității de percepție, a memoriei, a gândirii și a imaginației permit persoanei să ia decizii noi și să folosească noi strategii ca reacție la situațiile cu care se confruntă.

Formarea in somatopsihopedagogie îmbină armonios și atractiv informația științifică și abordarea practică și formează o cultura generală în domenii precum educația, psihologia, neuroștiința și educația somatică care sunt puse direct în slujba practicii și permit o eficiență sporită a acestor practici care au în centru persoana.

La finalul acestui program de formare absolvenții pot continua în vederea obținerii unei diplome universitare în Somatopsihopedagogie de la Universitatea Fernando Pessoa – Portugalia.

Aplicabilitatea somatopsihopedagogiei în domeniul sănătății, educației și procedurilor curative

Curs somatopsihopedagogie - Petros Liolios

PUBLIC

Cui i se adresează programul de formare

  • celor care doresc să facă o schimbare de carieră învățând o disciplină și o meserie nou
  • celor care doresc să își diferențieze practica profesională prin dobândirea unui nou nivel de profunzime
  • celor care activează în domeniul dezvoltării personale: profesorilor, educatorilor, celor care acompaniază persoanele pe parcursul unor procese de schimbare
  • psihoterapeuților, psihologilor, terapeuților care lucrează în domeniul artei
  • profesioniștilor din domeniul sănătății: medici, fizioterapeuti, kinetoterapeuți, psihomotricieni, ergoterapeuți, ortopezi
  • celor care activează în domeniul Wellbeing: celor care practică terapia prin masaj, yoga, taichi, ChiKong, meditație.

Structura cursului este de 2 module constând în 10 stagii a câte 4 zile, repartizate pe parcusul a 2 ani

Procesul de învățare este progresiv, fiecare modul aprofundându-l pe precedentul și dezvoltând competențe noi prin intermediul unor noi concepte.

Modulul 1

Dimensiunea curativă a somatopsihopedagogiei: o abordare manuală aplicată somatizărilor și stărilor de rău fizic
Stagiile de la 1 până la 7 inclusiv, cumulând 147 de ore de formare, ce vor permite participanților să:

Stagiul 1 – 4 zile:
25-28.05.2017.

Beneficiile participarii

Fundamentele teoretice și practici generale ale somatopsihopedagogiei. Învățare cu focus asupra atingerii manuale de relaționare aplicată în domeniul curativ.

La finalul acestui stagiu, participanții vor putea să realizeze o sesiune de fasciaterapie aplicată la nivelul întregului corp, în vederea mobilizării unității somato-psihice a pacientului.

  • o imagine de ansamblu asupra fundamentelor teoretice și practicilor generale ale somatopsihopedagogiei
  • Un nivel general de cunoștințe care să vă permită să realizați o sesiune de fasciaterapie aplicată la nivelul întregului corp, în vederea mobilizării unității somato-psihice a pacientului
  • Informații referitoare la dimensiunea curativă a disciplinei, care le vor permite să stabilească o relație terapeutică cu pacientul
  • Veți înțelege organizarea anatomică și fiziologică a fasciilor, care reunește la nivel global anatomia, sensibilitatea și caracterul viu al unei persoane.

Stagiul 2 – 4 zile:
31.08-03.09.2017.

Conceptul de intersectare și influența dintre stările de rău fizice și stările de rău psihice. Deprinderea dimensiunii curative a atingerii manuale aplicată în somatizări, tulburărilor psihosomatice și stărilor de rău somatofizic (atingerea psihotonică).

Stagiul 3 – 4 zile:
26-29.10.2017.

Diferitele stări ale corpului și conceptul de trăire corporală (corp sensibil) drept suport de învățare în procesul de însoțire a persoanei. Învățarea procedurilor de terapie manuală aplicată membrelor superioare.

Stagiul 4 – 4 zile:
18-21.01.2018.

Sănătatea perceptuală în cadrul unui proces curativ. Învățarea procedurilor de terapie manuală aplicată membrelor inferioare.

Stagiul 5 – 4 zile:
01-4.03.2018.

Modelul biomecanicii senzoriale și aplicația sa în cadrul fiziologiei coloanei vertebrale. Învățarea procedurilor de terapie manuală aplicate coloanei vertebrale și trunchiului.

Stagiul 6 – 3 zile:
13-15.04.2018.

Modelul anatomiei dinamicii senzoriale a gâtului, craniului și feței. Învățarea procedurilor de atingere manuală aplicată regiunii cervicale și craniului.

Stagiul 7 – 4 zile:
7-10.06.2018.

Marile sisteme de adaptare ale corpului (neurovegetativ, neurovascular, neuroendocrin). Învățarea procedurilor manuale aplicate regiunii viscerale.

Modulul 2

Dimensiunea curativă a somatopsihopedagogiei: o abordare somatopsihică cu accent pe gestionarea simptomelor stărilor de rău și a situațiilor dificile
Stagiile de la 8 la 10, cumuland (63 de ore de formare) permite participantilor să:

Stagiul 8 – 4 zile:
1-4.09.2018.

Cunoașterea la nivel general a stresului, epuizării și anxietății. Aplicabilitatea somatopsihopedagogiei în acompanierea persoanelor care se confruntă cu stres și anxietate – Studii de caz și abordare clinică.

Stagiul 9 – 4 zile:
18-21.10.2018.

Cunoașterea la nivel general a stimei de sine – Aplicabilitate și sinteza protocoalelor somatopsihice de însoțire a persoanei care se confruntă cu o stimă de sine scăzută.

Stagiul 10 – 4 zile:
15-18.11.2018.

Cunoașterea la nivel general a oboselii și a bolilor cronice. Aplicabilitate și sinteza protocoalelor somatopsihice de acompaniere a persoanelor care se confruntă cu boli cronice.

Metodologia programului de formare

Furnizarea unui support pedagogic și articole științifice permitând stagiarilor să parcură în mod secvențial și progresiv cunoștințele teoretice și practice; alternarea expunerilor teoretice cu exerciții practice; cadrul formarii este asigurat direct de către formatorul care garantează respectarea programei de studiu prin adaptarea expunerilor astfel încât să permită participanților să progreseze pe toată durata programului.

PROFESORI – Formatorii

Programul propus este facilitat de către formatori care au parcurs un program de doctorat sau master în specialitatea respectivă și au acumulat o vastă experiență în ceea ce privește practicile de acompaniere cu mediere corporală, perceptuală și umanistă.

ORGANIZATORI – Cadrul științific al formării

Practicile și conceptele somatopsihopedagogiei se bazează pe cercetările științifice derulate în cadrul Centrului de Cercetare Aplicată în SomatoPsihopedagogie (CERAP).

Universitatea Fernando Pessoa (Portugalia) și Laboratorul de Cercetare Aplicată în Psihopedagogie Perceptivă (CERAP), în colaborare cu Fundația “Punct de Sprijin” organizează la București, in luna Mai 2017, curs de specializare in Somatopsihopedagogie.

Când și unde se va desfășura formarea

Stagiile din acest program de formare au loc în București la intervale de aproximativ 2 luni calendaristice.

Programul de studiu se va desfășura după cum urmează : joia între orele 09:30-18:00; vinerea între orele 09:00-18:00, sâmbăta între orele 09:00-17:00; duminica între orele 09:00-14:00.

Cum mă înscriu

Înscrierea este considerată fermă la semnarea contractului de studii și achitarea taxei aferente primului stagiu. Pentru derularea formalităților de semnare a contractului, vă rugăm să ne scrieți la adresa/ adresele : petros@liolios.ro , andreea@badescu.eu.

Dacă doriți să aflați mai multe sau să veniți la o consultație vă invit să îmi scrieți folosind formularul de contact de mai jos.

Formular de contact

Dacă doresti să afli mai multe informatii despre curs.