Specializare

Curs de formare în somatopsihopedagogie, Petros Liolios vorbește despre beneficii

Curs de formare

în somatopsihopedagogie
Universitatea Fernando Pessoa (Portugalia) și Centrul de Cercetare Aplicată în Psihopedagogie Perceptivă (CERAP), în colaborare cu Fundația "Punct de Sprijin" organizează în București, curs de specializare în Somatopsihopedagogie,
Mai 2017

Ne aflăm într-o epocă în care separarea între corp şi spirit tinde să dispară. Somato-psihopedagogia este o disciplină născută din nevoia de a reconcilia, deplin şi pe picior de egalitate, corpul şi spiritul. Iar pentru aceasta e important să înțelegem că legatura dintre corp și psihic este bidirecțională: tonusul mental influențează tonusul fizic iar în egală masura felul în care ne simțim în corpul nostru influențează felul în care gândim și acționam.

Danis Bois

Ce este Somatopsihopedagogia?

I n zilele noastre, influența pe care o are spiritul asupra corpului nu mai este o noutate, iar presa a acoperit acest subiect cu generozitate. Mai puțin cunoscută publicului larg este demonstrația științifică privind influența stărilor corpului asupra stărilor mentale. Senzația de rău resimțită la nivel fizic și psihic chinuie multe persoane care percep ca nu sunt înțelese în durerea pe care o trăiesc și nu găsesc o terapie care să le amelioreze starea. Somatopsihopedagogia este o disciplină practică preocupată în primul rând de interacțiunile dintre corp și psihic.

Alegerea termenului de somatopsihopedagogie pentru a defini această abordare inovatoare a rezultat din asocierea a trei discipline distincte dar conectate între ele. Termenul de « somato » sugerează ideea unei practici cu focus asupra corpului și ilustrează ideea influenței corpului asupra spiritului. Noțiunea de « psiho » trimite către mobilizarea potențialului perceptiv și a resurselor cognitive, mentale, intelectuale și comportamentale. Și în cele din urmă termenul de « pedagogie » se referă la instrumentele educative și curative ce vizează dezvoltarea unei conștiințe corporale și capacitatea unei persoane de a lua frâiele propriei vieți și de a se îngriji de ea.

Somatopsihopedagogia este o metodă de acompaniere a persoanelor în cadrul stărilor de suferință psihică și durere fizică prin intermediul unor practici corporale cu 4 direcții de acțiune  (terapia manuală, gestuală, introspecția senzorială și verbală). Ea tratează trăirile corporale drept suport de învățare și de soluționare a problemelor fizice și psihice care stau în calea stările de bine ale unei persoane. Particularitatea acestei abordări este mobilizarea potențialului perceptiv în scopul dezvoltării capacității de conștientizare a persoanei și a transformării în acțiune a unor noi strategii de rezolvare a problemelor.

Noțiunea de stare de rău este neclară din punct de vedere medical și psihologic. Durerile fizice, somatizările, problemele survenite în urma stresului, anxietatea sau epuizarea, stările depresive, până la o stimă de sine deficitară sunt toate manifestări ale unei stări de rău. Somatopsihopedagogia, prin dimensiunea sa curativă, oferă persoanelor care se confruntă cu astfel de suferințe un ajutor prețios pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții.

Tehnicile manuale, gestuale, de introspecția senzorială (și/ sau meditație Prezență Deplină) si interviul au scopul și capacitatea de a debloca simultan tensiunile fizice și de a restabili tonusul psihic. Cercetarile realizate în cadrul Centrului de Cercetări Aplicate în Psihopedagogie Perceptivă (www.cerap.org) arată că eliminarea tensiunilor din corp are ca efect înlăturarea tensiunilor psihice și că mobilizarea tonusului corporal stimulează tonusul psihic. Această recuperare a vitalității redă persoanei forța sa de a avansa, forța mentală, motivația și optimismul.

Somatopsihopedagogia are de asemenea și o dimensiune educativă cu focus pe optimizarea stării de prezența și conștientizare a unei persoane. Prin intermediul unei abordari educative mijlocită coporal ea face apel la profunzimea introspectivă și meditativă și acționează direct asupra activității cognitive. Mobilizarea atenției și a intenției, a capacității de percepție, a memoriei, a gândirii și a imaginației permit persoanei să ia decizii noi și să folosească noi strategii ca reacție la situațiile cu care se confruntă.

Formarea in somatopsihopedagogie îmbină armonios și atractiv informația științifică și abordarea practică și formează o cultura generală în domenii precum educația, psihologia, neuroștiința și educația somatică care sunt puse direct în slujba practicii și permit o eficiență sporită a acestor practici care au în centru persoana.

La finalul acestui program de formare absolvenții pot continua în vederea obținerii unei diplome universitare în Somatopsihopedagogie de la Universitatea Fernando Pessoa – Portugalia.

Aplicabilitatea somatopsihopedagogiei în domeniul sănătății, educației și procedurilor curative

Afla mai multe despre structura si costurile acestui curs sau scrie-ne folosind formularul nostru de contact.

Formular de contact

Dacă doresti să afli mai multe informatii despre curs.