Nu este nici presopunctură, nici acupunctură, nici chiroterapie (n.r. manipularea acticulaţiilor şi vertebrelor cu mâinile), nici masaj clasic cu pietre, uleiuri şi alte alifii. Este o terapie nouă în România, însă cu aproape 40 de ani vechime în lume, numită fasciaterapie, de mare ajutor pentru omul modern, tot mai stresat.

Ce sunt fasciile

Muşchii, oasele, vasele de sânge, ligamentele, nervii şi intestinele sunt învelite în nişte ţesuturi fine, numite fascii. Ele reacţionează şi se adaptează în mod continuu, în funcţie de activităţile noastre fizice şi mentale. În condiţii de stres şi anxietate, devin mai rigide, mai crispate, putând ajunge să nu-şi mai recapete supleţea şi mobilitatea naturală fără ajutor. „Această stare tensionată se instalează în timp şi este însoţită de oboseală, de o pierdere a senzaţiei de fluiditate a mişcărilor, de disfuncţii la nivelul articulaţiilor, probleme digestive, circulatorii etc.  Prin stimularea manuală a fasciilor, li se redă echilibrul şi mobilitatea, elasticitatea”, explică Petros Liolios, specialist în psihopedagogie perceptivă, ştiinţă din care face parte fasciaterapia.

 

În ce constă procedura

Fasciaterapia este o tehnică nedureroasă ce nu presupune apăsări şi frământări, ci e mai degrabă o atingere blândă care urmează mişcarea fasciilor. Terapeutul urmăreşte foarte atent mişcarea din ţesuturi până când percepe sub degete o tensiune. Atunci aplică o mişcare foarte uşoară de tragere, aproape imperceptibilă, pentru a întinde fascia. Când aceasta e complet întinsă, terapeutul aplică un “punct de sprijin”: un timp de oprire, de suspendare, care să permită relansarea circulaţiei sanguine şi eliberarea tensiunilor din fascie. Apoi, se reia mişcarea în sens invers, până la un nou punct de sprijin. “Această alternanţă între două mişcări se face în diverse părţi ale corpului, până când fasciile sunt complet eliberate”, mai spune Petros Liolios.

Ce efecte are

Terapia are succes în cazuri de oboseală cronică, de anxietate, depresie, stres, traume, dureri de cap, articulaţii înţepenite, dureri de spate, recuperare post-chirurgicală şi multe altele. Pacienţii care suferă de dureri acute pot să perceapă o ameliorare după primele 3 şedinţe. La această metodă pot apela sportivii de performanţă, pentru eliminarea tensiunilor şi creşterea capacităţii fizice, femeile însărcinate care vor să se simtă mai bine, copii hiperactivi şi cei care au dificultăţi în a se concentra.

Petros Liolios, specialist în fasciaterapie

Ne poate pune pe picioare după o noapte de nesomn

Somnul suficient şi de calitate are un rol vital în organism. El ajută la refacerea ţesuturilor, a organelor, reglează mecanismele nervoase, revigorează creierul. Sunt perioade în care somnul nu e suficient pentru a elimina toate tensiunile acumulate şi nu mai are aceeaşi capacitate de înnoire. Fasciaterapia relaxează şi preia din funcţiile somnului, oferind organismului acele „reprize” de odihnă reparatorii.

Solicita programare