Acasa>Articole>Noutati>Formarea in somatopsihopedagogie e si pentru psihoterapeuti

Sunt psihoterapeut și cursul de formare în Somatopsihopedagogie mă ajută fiind o disciplină complementară celei pe care o practic acum.

Cursul de formare in Somatopsihopedagogie face parte din categoria cursuri medicale sau de formare medicală.

SOMATOPSIHOPEDAGOGIA oferă celor care activează în domeniul sănătății și al dezvoltării personale (kinetoterapeuților, fizioterapeuților, psihoterapeuților, life coach-ilor, artiștilor, directorilor de Resurse Umane) instrumente cu care să-și aprofundeze și diferențieze practica profesională. Prin dimensiunea sa curativă, SOMATOPSIHOPEDAGOGIA oferă persoanelor aflate în suferință un ajutor prețios pentru îmbunătățirea calității vieții, indiferent dacă starea de rău se manifestă la nivel medical-fizic sau psihologic.

Somatopsihopedagogia este o metodă de acompaniere a persoanelor în cadrul stărilor de suferință psihică și durere fizică prin intermediul unor practici corporale cu 4 direcții de acțiune (terapia manuală, gestuală, introspecția senzorială și verbală). Ea tratează trăirile corporale drept suport de învățare și de soluționare a problemelor fizice și psihice care stau în calea stările de bine ale unei persoane. Particularitatea acestei abordări este mobilizarea potențialului perceptiv în scopul dezvoltării capacității de conștientizare a persoanei și a transformării în acțiune a unor noi strategii de rezolvare a problemelor.

Cercetarile realizate în cadrul Centrului de Cercetări Aplicate în Psihopedagogie Perceptivă (www.cerap.org) arată că eliminarea tensiunilor din corp are ca efect înlăturarea tensiunilor psihice și că mobilizarea tonusului corporal stimulează tonusul psihic. Această recuperare a vitalității redă persoanei forța sa de a avansa, forța mentală, motivația și optimismul.

Somatopsihopedagogia are de asemenea și o dimensiune educativă cu focus pe optimizarea stării de prezența și conștientizare a unei persoane. Prin intermediul unei abordari educative mijlocită coporal ea face apel la profunzimea introspectivă și meditativă și acționează direct asupra activității cognitive. Mobilizarea atenției și a intenției, a capacității de percepție, a memoriei, a gândirii și a imaginației permit persoanei să ia decizii noi și să folosească noi strategii ca reacție la situațiile cu care se confruntă.

Formarea in somatopsihopedagogie îmbină armonios și atractiv informația științifică și abordarea practică și formează o cultura generală în domenii precum educația, psihologia, neuroștiința și educația somatică care sunt puse direct în slujba practicii și permit o eficiență sporită a acestor practici care au în centru persoana.

Prin aceste câteva întrebări și răspunsuri punctăm exact cu ce poate Cursul de Somatopsihopedagogie să îmbunătățească activitatea psihoterapeuților/psihologilor/psihanaliștilor.

Întrebări frecvente:

Π: Sunt psihoterapeut și sesiunile mele cu clienții/pacienții constau în discuții. La ce-mi folosește să învăț anatomie și proceduri manuale ?

R : Pornind de la premiza că nu putem rezolva o problema cu aceeași mentalitate cu care am creat-o, somatopsihopedagogia își propune ca un potențial prim pas în abordarea unui pacient ameliorarea stării sale generale prin acționarea asupra corpului astfel încât tonusul său psihic să se îmbunătățească permițându-i pacientului să fie mai deschis și mai receptiv în continuare.

Π: Concret, cum acționează somatopsihopedagogia asupra unui pacient ?

R: Prin intermediul unor programe senzoriale de progres personal, somatopsihopedagogia dezvoltă o gamă întreagă de grade intermediare de atenţie şi de abilităţi perceptive ce permit îmbunătăţirea raportului atât faţă de corp, cât şi faţă de viaţa cognitivă a persoanei. Atunci când se reînnoieşte în densitatea, tonicitatea şi axele sale, materia corporală influenţează în mod direct felul de a fi al unei persoane. Acest proces dinamic, progresiv, îi permite persoanei să-şi reconstruiască repere interne, să-şi găsească noi capacităţi de adaptare şi să fie în acest fel mai puţin „zdruncinată” de evenimentele şi situaţiile trăite ca fiind dificile.

 Î : Cine și cum a ajuns la concluzia că există vreo legatura între corp și psihic ?

R : Somatopsihopedagogia est o disciplină născută din descoperirea mișcării interne existente în corp – ca forță de reglare organică autonomă – de către fondatorii osteopatiei, doctorii Andrew T. Still  şi W.G. Sutherland, cumulată cu definiția pe care psihologul Carl Rogers o dădea acestui principiu activ. Pornind de la aceste 2 elemente osteopatul Danis Bois a descoperit la sfârșitul anilor 70 că această mişcare internă are în realitate două căi de acţiune: una asupra reglării organice, iar cealaltă asupra reglării schemelor psihice şi comportamentale. Reconstruirea raportului cu corpul linişteşte persoana aflată în dificultate şi o ajută să regăsească în ea însăşi un spaţiu de conştiinţă şi de încredere în care îşi va putea oricând găsi sprijinul.

După terminarea celor 2 ani de specializare psihoterapeutul poate profesa ca Specialist în Somatopsihopedagogie și prin toate noțiunile pe care le-a acumulat poate îmbunătăți activitatea realizată în prezent.

Și, de asemenea, la finalul acestui program de formare absolvenții pot continua în vederea obținerii unei diplome universitare în Somatopsihopedagogie de la Universitatea Fernando Pessoa – Portugalia.

Primul stagiu din acest program de formare va avea loc în București, la sfârșitul lunii Mai 2017. Următoarele stagii se vor desfășura la intervale de aproximativ 2 luni calendaristice, ceea ce face să fie accesibil specialiștilor din toata țara.

Solicita programare

Articole asemanatoare