Acasa>Articole>Innovatii>Nevralgia Nervului Trigemen si Fasciaterapie

Nevralgia Nervului Trigemen si Fasciaterapie Aplicata

Nevralgia de trigemen, cunoscuta si sub denumirea de tic Douloureax, este o afectiune nervoasa care implica dureri profunde faciale asemanatoare cu electrosocurile, cel mai des fiind localizate in parte inferioara a fetei si a maxilarului. Totusi, simptomele pot sa apara oriunde in apropiere de nas, urechi, ochi sau buze. Multi experti considera ca nevralgia de trigemen este una dintre cele mai dureroase conditii umane.

Nevralgia nervului trigemen, este, în abordarea noastra, o nevropatie de încarcerare, adică o patologie ce rezultă din încarcerarea unui nerv într-un loc dat al traseului său, cauzată de tensiuni tisulare ce-l opresează. Această încarcerare se poate face fie între doi muşchi, fie între un muşchi şi un canal osos, fie în interiorul unei membrane. Nervul trigemen fiind responsabil cu sensibilitatea feţei, încarcerarea sa declanşează o durere insuportabilă ce invadează o întreagă porţiune a feţei.

Abordarea prin fasciaterapie aplicata în cazuri de NT

Terapia cervicalelor înseşi şi normalizarea ganglionilor neurovegetativi (contingentul simpatic). Reechilibrarea unităţii între sfera craniană şi gât. Să amintim că prin fanta sfenoidală trece V1 (sau nervul oftalmic Willis), prin orificiu mare rotundă trece V2 (sau nervul maxilar superior), prin orificiu ovală trece V3 (sau nervul maxilar inferior) precum şi artera meningiană accesorie (sau artera meningee mică). Eliberarea tuturor articulaţiilor sfenoidului şi a fasciilor care împiedică o bună coerenţă craniană. Ex.: simfiza sfenobazilară, muşchiul temporal, muşchii pterigoidieni. Esenţial în această formă de nevralgie. Este necesar chiar să se înceapă cu o terapie de teren înainte de a ne focaliza pe sfera craniană. Experienţa arată că pacienţii sunt tensionaţi, crispaţi şi “denşi” cam în toate părţile şi numai o terapie progresivă şi globală va aduce rezultatul cel mai bun. Reechilibrarea completă a arborelui vascular este necesară, fără să uităm de întreaga pulsologie a craniului şi a feţei, în special arterele maxilare ce vascularizează ganglionul Gasser al trigemenului: eliberarea sa prin pulsologie poate avea un efect imediat asupra anumitor parametri ai durerii. Un drenaj senzorilichidian al fasciilor feţei, craniului şi gâtului trebuie luat în calcul în mod progresiv. O nevralgie a trigemenului necesită un tratament de fond. Durerea scade progresiv, uneori în durată, alteori în intensitate. Trebuie să i se explice clar pacientului şi să i se ceară să observe aceşti doi parametri cu atenţie. Încetarea durerii nu se realizează dintr-o dată ci mai degrabă progresiv.

Acţionăm în acest fel şi asupra celorlalte dureri neurologice de origine periferică: De exemplu, nevralgiile cervicobrahiale, sciatalgiile, nevralgiile crurale, etc., fie că este vorba de cele ce afectează regiunea gâtului şi a braţului, regiunea lombară, coapsa sau pulpa, regiunea pubiană şi partea anterioară a coapsei… Câteva şedinţe sunt de ajuns şi pentru a alina alte tipuri de durere cum ar fi un lumbago rezistent, o entorsă recentă, o durere de spate ce recidivează, un umăr recalcitrant sau un gât dureros.

Petros Liolios - Specialist în Psihopedagogie Perceptivă

În toate cazurile, acţiunea noastră terapeutică îmbrăţişează întotdeauna globalitatea corpului, deoarece se întâmplă des ca focarul iniţial al durerii să ajungă să antreneze compensări peste tot. Acest mecanism îşi găseşte explicaţia în organizarea fasciilor, care joacă un rol de curea de transmisie pentru lanţul patologic, antrenând dureri la distanţă faţă de zona iniţială. Este vorba aici despre o strategie de solidaritate a corpului, ale cărui diferite părţi se organizează pentru a absorbi în mod optim dezechilibrul uneia dintre ele şi a uşura în felul lor sediul durerii iniţiale.

Solicita programare

Articole asemanatoare