Acasa>Articole>Uncategorized>Sentimentul de a nu-şi găsi locul!

Sentimentul de a nu-şi găsi locul

 

O  problematică pe care o întâlnim  des in sedinte de Psihopedagogia Perceptiva, apare în următoarele mărturii: „Nu-mi găsesc locul”, „Mă simt străin de lumea înconjurătoare”…

Astfel de gânduri reflectă un haos profund, fără îndoială greu de gestionat. A nu se simţi sau a nu se mai simţi la locul său arată un sentiment intens de pierdere a simţirii şi a sensului, ce culminează în curând cu o pierdere a reperelor. Te simţi ca şi cum ai rătăci printr-un deşert necunoscut, în mijlocul unui peisaj identic în toate părţile, cât vezi cu ochii.

Pierderea reperelor îşi poate afla originea în contextul mediului înconjurător, unde nimic nu este aşa cum am dori, unde nu ne recunoaştem în motivaţiile unora sau altora, convingându-ne în acelaşi timp că motivaţile celorlalţi sunt cauza problemelor noastre.

Pierderea reperelor se poate produce şi între sine şi sine: nu mai ştii ce vrei, nu mai ştii să te situezi în raport cu propriile dorinţe, nu mai simţi nimic; îţi uiţi motivaţiile.

 

Dar, încă o dată, oricare ar fi originea stării de rău, problema centrală rămâne aceeaşi: persoana suferă de o distanţă între ea şi propriul corp, trăieşte un sentiment de înstrăinare faţă de ea însăşi. Se află într-un corp pe care nu-l simte; nu mai este implicată în propria prezenţă.

Înainte de a pierde gustul pentru viaţă, ea şi-a pierdut gustul propriei vieţi, ba chiar gustul vieţii în general. Un abandon care era poate, până atunci, compensat de lumea sa imaginară, afectivă, sentimentală, de punerea în situaţii extreme (sport, artă…) ce viza declanşarea unor senzaţii tari şi crearea unui sentiment existenţial. Însă, în intimitatea sa, persoana presimte o absenţă; corpul este absent din viaţa sa, nu este la unison cu aceasta. O absenţă care face ca prezenţa să nu mai fie totală, fie că este vorba despre prezenţa faţă de sine sau faţă de ceilalţi…

Primul pas pentru regasirea locului este un numar de sedinte de Meditatie de prezenta Deplina, care ajuta la stabilire de repere stabile, prin care se va construi relatia profunda intre individ si corpul sau sensibil.

 

Solicita programare